ONS OPRICHTINGSVERHAAL
Theo van Neerven, oprichter UwVerzuimregisseur én Parkinson-patiënt:
“Ik kreeg de diagnose Parkinson toen ik 50 was. Een paar jaar verder in mijn ziekte was het tijd om afscheid te nemen van dpo2, het bedrijf in personeelszaken dat ik in 2003 oprichtte. Ik heb toen van de nood een deugd gemaakt en ben, als ervaringsdeskundige, mensen met een chronisch progressieve ziekte gaan helpen bij het doorlopen van het Poortwachterproces.”
UwVerzuimregisseur bestaat inmiddels alweer bijna 5 jaar. Het gaat goed en een 200 procedures verder durven we te zeggen dat we hard nodig zijn. Inmiddels helpen we mensen met allerlei soorten chronische aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, COPD, Multiple Sclerose (MS), Niet Aangeboren Hersenletsel (NAH), Alzheimer, ALS, Huntington en Reuma. Daarnaast hebben we onze dienstverlening uitgebreid met financieel inzicht, coaching, rechtsbijstand, belastbaarheidsonderzoek, re-integratieadvies, workshops voor werkgevers en trainingen voor patiënten.
HET VERHAAL VAN THEO
Heb je een chronisch progressieve ziekte, of ken je iemand die dit heeft? Dan wil je Werkwaarde podcast met Theo van Neerven en Reinout Slee niet missen.
CHRONISCH PROGRESSIEF ZIEK & WERK
UwVerzuimregisseur begeleidt de chronisch progressieve zieke werknemer in werk en uitkering. Wij begrijpen waarmee de zieke werknemer worstelt en helpen u graag verder.
Veelgestelde vragen (FAQ)
Is het verstandig om mijn contract aan te passen naar minder uren?
Pas niet zomaar je contact aan, dit kan mogelijk verstrekkende gevolgen hebben voor je inkomen, werk en uitkering richting de toekomst. Het UWV berekent namelijk inkomensverlies en de hoogte van een eventuele toekomstige WIA-uitkering op basis van het inkomen dat je verdiende voordat je ziek werd. Daarnaast bouw je met een lager salaris minder pensioen op en krijg je een lagere transitievergoeding. Vraag dus altijd deskundig advies als je overweegt om je contract aan te passen naar minder uren.
Kan ik ontslagen worden?
Wettelijk is geregeld dat een zieke werknemer gedurende de eerste 104 weken (2 jaar) niet kan worden ontslagen. Ben je tussentijds volledig aan het werk, gedurende meer dan 4 weken? Dan start er een nieuwe periode van 104 weken. Na 104 weken mag een werkgever een medewerker ontslaan met als reden arbeidsongeschikt. Ook deze procedure loopt via het UWV. Het is echter veel fijner om zelf de regie te behouden en zelf te beslissen wanneer je wil stoppen met werken. Wij kunnen je begeleiden om te bepalen wat voor jou het beste moment is.
Ik ben er nog niet aan toe om te stoppen met werken. Wat moet ik doen?
Uiteindelijk bent jij degene die het moment beslist waarop je wilt stoppen met werken. In onze begeleiding kunnen we je hierop voorbereiden en op basis van gesprekken helpen om het juiste moment te kiezen.
Nadeel van (te) laat stoppen is dat je werkgever al veel aanpassingen heeft gedaan, of je een andere passende functie binnen het bedrijf heeft aangeboden. Het wordt dan moeilijker om het gesprek aan te gaan met je werkgever. Door blijven werken in passende arbeid na 104 weken gedeeltelijke arbeidsongeschiktheid kan ook financiële gevolgen hebben. Laat je dus goed adviseren door een deskundige.