Route & contact

Neem vandaag nog contact met ons opUW VRAAG


Route

 Veelgestelde vragen

Krijg ik straks ook nog vakantiegeld?

Ook als je bent ziekgemeld bij je werkgever of een WIA-uitkering ontvangt, heb je recht op vakantiegeld. Van je loon of uitkering wordt per maand hiervoor 8% ingehouden. In de maand mei ontvangt je dan 8% van de bruto uitkering die je hebt gekregen in de 12 maanden vóór de maand mei. Van het vakantiegeld worden loonbelasting en sociale premies ingehouden, net als bij je maandelijkse uitkering of loon.

Is het verstandig om mijn contract aan te passen naar minder uren?

Het UWV berekent de hoogte van de uitkering op basis van het inkomen dat je verdiende voordat je ziek werd. Een vrijwillige aanpassing van je uren heeft dus geen invloed op de hoogte van je uitkering.
Met minder uren volgt sneller een herstelmelding. Dit kan nadelig voor je uitpakken. Ook kunnen er gevolgen zijn voor je pensioenopbouw in de toekomst en eventuele uitkeringen van de hiaat- of excedentverzekering. Vraag dus altijd deskundig advies als je overweegt om je contract aan te passen naar minder uren.

Hoeveel geld krijg ik elke maand als ik een uitkering ontvang?

Van een bruto uitkering van het UWV houd je netto minder over. Dit komt omdat je geen recht meer hebt op de arbeidskorting. Je werkt immers niet meer (volledig). Wel behoud je het recht op de algemene heffingskorting. Een netto-inkomen geeft een indicatie, maar zegt niet alles. Er spelen meerdere factoren een rol of je financieel voldoende ruimte ervaart. Met een integraal Persoonlijk Financieel Inzicht rapport krijgt je helderheid over je huidig en toekomstig netto besteedbaar inkomen op gezinsniveau.

triangle-down