Wanneer ga ik me ziekmelden?

Werkwaarde podcast S3:E5 met Christel Dekker



Het uitstellen van een ziekmelding

Een chronisch-progressieve ziekte leidt vroeg of laat tot een ziekmelding en de zieke werknemer weet dat het nadien nooit meer hetzelfde zal zijn. En dus stellen velen het moment uit en blijven in de tussentijd vol gas geven. Er worden vakantiedagen opgenomen, er wordt ingeteerd op het privéleven, maar ontkennen is leidend en toegeven taboe. Wanneer ga ik me ziekmelden? In deze podcast gaan de experts van UwVerzuimregisseur daar uitgebreid op in.

Tekst: Jeroen Kuypers

Wanneer ga ik me ziekmelden?

Wanneer de diagnose van een chronische ziekte, al dan niet met progressief verloop, wordt gesteld, zijn de symptomen vaak nog mild en dus ook de klachten. Niet zelden is de reactie van de patiënt ongeloof en daarom ook ontkenning. Als de spreekwoordelijke struisvogel steekt de werknemer het hoofd in het zand, vertelt collega’s en leidinggevenden niets en werkt verder of er niets aan de hand is. “Dat kan lang goed gaan, ook omdat deze werknemers vaak topsport bedrijven en zich niet honderd maar tweehonderd procent inzetten,” zegt arbeidsdeskundige Reinout Slee. “Maar geleidelijk wordt het zwaarder, omdat de reserves systematisch worden opgebruikt.

De vereisten van het werk en de mentale en fysieke krachten fluctueren. De ene week heb je een deadline, de andere geen, de ene week voel je je redelijk, de andere slecht. Als de belasting in werk en de belastbaarheid van de gezondheid negatief samenvalt – een project moet af op een moment dat je door een dal gaat – kan het ineens helemaal mis gaan.”

Luister de podcast over de ‘medische afzakker‘ met Ed Spiering over de gevaren van het aanpassen van de arbeidsovereenkomst om zo een ziekmelding te voorkomen of vroegtijdig te beëindigen.

De onzekerheid van ziekteverzuim

Vanwaar die angst voor de ziekmelding? Vanwege het zwarte gat nadien: financieel maar ook sociaal. Voor de meeste mensen brengt arbeid immers niet alleen inkomen maar ook zingeving. Bijna iedereen stelt zich voor met zijn naam en vervolgens zijn beroep. “Dat je die zingeving ook in vrijwilligerswerk kunt vinden, komt in die fase nog niet bij deze mensen op,” aldus Reinout Slee. “Dus ook niet dat je jezelf kunt voorstellen als voorzitter van de moestuinvereniging of als zeiler. Maar als je weigert je ziek te melden en dus tot een aanpassing van het werk te komen – in uren of in taken – begin je tegen een muur op te lopen. ’s Avonds na het werk moeten deze werknemers eerst een uur slapen, naar feestjes gaan ze niet meer.

Alles moet wijken voor de baan, waar alle energie en aandacht naartoe gaan. Dat kan tot gevaarlijke situaties leiden op het werk en tot fouten die collega’s en de werkgever toch gaan opvallen. Maar wie ‘alles of niks’ speelt, zal ontdekken dat het ‘niks’ waarschijnlijker is dan het ‘alles’.”

Ziekmelding is tijd voor zelfzorg

Zonder tussenstappen, als opgedrongen verandering, kan de ziekmelding als een harde klap aankomen. Niet alleen zijn deze werknemers nu officieel ziek, in hun eigen ogen zijn ze ook plotseling ‘niemand’ meer. Als het traject van bedrijfsarts en casemanager eenmaal is ingezet, kan blijken dat dit een veel te zwartgallige visie was, maar tegen die tijd is de zieke werknemer de regie over het proces al zó lang kwijt, dat hij of zij die niet meer terug in handen kan krijgen. Om die regie altijd te behouden is het daarom van groot belang het moment van de ziekmelding zelf te kiezen, maar welk moment is het juiste? Reinout Slee is daar zeer duidelijk in: “Wanneer de zelfzorg in het gedrang komt”. Wanneer er onvoldoende tijd en energie is voor het bereiden van een gezonde maaltijd, behandeling, sport en er onvoldoende tijd is om te ontspannen met vrienden en familie.

“Wanneer ga ik me ziekmelden? Als de zelfzorg in het gedrang komt”

Je moet het dus omdraaien: niet de vereisten van het werk zijn leidend maar die van de basis, het leven naast het werk. Dán moet er echt een ziekmelding komen en dan is ook het moment aangebroken voor een coach, voor de begeleiding die een bedrijf als het onze kan bieden. Veel mensen die dachten dat ze voorgoed werknemer af zouden zijn, vinden zo toch nog een positie als parttimer, anderen een vervulling deels of geheel buiten het werk.” En zij bepaalden vervolgens ook zelf het proces na de ziekmelding, niet anderen. Dat is van essentieel belang, voor de concrete beslissingen en voor het gevoel van eigenwaarde.

De Werkwaarde podcast wordt mogelijk gemaakt door UwVerzuimregisseur en de Portretmakers

UwVerzuimregisseur begeleidt chronisch-progressief zieke werknemers en ondernemers met het behouden van werk en het verkrijgen van een WGA of IVA-uitkering. Dit doen ze als vertrouwenspersoon voor werknemers met aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Parkinsonisme, Multiple Sclerosis (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndromen (EDS) en Reuma.

De professionals van UwVerzuimregisseur treden op als inhoudelijk WIA-expert, financieel planner, ervaringsdeskundige en lotgenoten coach. Zij begrijpen waarmee de zieke werknemer worstelt en helpen hem of haar verder. Dit doen ze door persoonlijke begeleiding, arbeidsdeskundig advies, lotgenoten ondersteuning, rechtsbijstand, coaching en workshops.

Vraag een gratis kennismakingsgesprek aan of bel naar 076-20 45 444 voor meer informatie


Onze opdrachtgevers

triangle-down