Solliciteren met een WIA-uitkering; openheid als succesfactor
Solliciteren met een WIA-uitkering of arbeidsbeperking. Reinout Slee spreekt hierover met Femke Verkerk-Venema van bouwbedrijf BAM, en Jolanda van den Heuvel van de gemeente Woerden. Beide hebben ervaring met het in dienst nemen of houden van arbeidsongeschikten. “Het bestaan van een arbeidsbeperking is op zich niet erg. Zolang we maar kunnen inschatten welke gevolgen die heeft voor het werk dat de kandidaat geacht wordt te gaan uitvoeren,” zegt Femke. “Iemand met een lichte vorm van autisme is mogelijk niet geschikt voor de klantenservice, maar bijvoorbeeld wel voor het backoffice.” Volgens Jolanda is het ook belangrijk dat de komst van een dergelijke werknemer wordt gedragen binnen de organisatie. “Je team moet ermee kunnen omgaan. Dat vereist dus openheid van de kant van de kandidaat. En doorvragen, doorvragen, doorvragen tijdens het tweede of derde gesprek vanuit onze kant.”
Privacyregels bij sollicitatie met een arbeidsbeperking
Maar wannéér moet de kandidaat open zijn? Al direct in zijn sollicitatiebrief en cv? Of pas na de eerste kennismaking? Begrijpelijkerwijs wil de kandidaat zijn of haar kansen niet bij voorbaat verkleinen. Solliciteren met een WIA-uitkering: “ik verwacht niet dat iemand zijn beperking bij wijze van spreken bij het binnenkomen al op tafel legt,” zegt Jolanda. “Maar zodra het eerste vertrouwen in elkaar is ontstaan, mag erover gesproken worden.
Wij hebben ooit een vakman aangenomen die zich na zevenentwintig dagen ziek meldde voor een operatie. Dat bleek een operatie die al maanden geleden gepland was, dus dat had hij verzwegen. Vervolgens heeft hij zes maanden lang niet kunnen werken wegens een revalidatietraject. Die operatie was aan zijn knie. Tijdens de sollicitatie was hem duidelijk gemaakt dat hij voor zijn werk veel op zijn knieën zou moeten werken.” Het gebrek aan eerlijkheid heeft het bouwbedrijf uiteindelijk doen besluiten afscheid te nemen van deze werknemer. Dergelijke negatieve ervaringen kunnen een vicieuze cirkel voeden.
”Ik verwacht niet dat iemand zijn beperking bij wijze van spreken bij het binnenkomen al op tafel legt. Maar zodra het eerste vertrouwen in elkaar is ontstaan, mag erover gesproken worden.”
Wat evenmin helpt, is dat werkgevers gebonden zijn aan tal van privacyregels. Als de werkgever wil beoordelen of de kandidaat geschikt is voor de functie, mag de werkgever bijvoorbeeld niet vragen naar de aard en oorzaken van de aanwezige arbeidsbeperkingen. Het gevaar is dat hiermee een mysterieus gesprek ontstaat over de inzetbaarheid voor de beoogde functie. Als de werkgever hierdoor onvoldoende kan beoordelen of de kandidaat geschikt is, ligt een afwijzing is het verschiet.
De aanwezigheid van een WGA of IVA-uitkering kan richting geven aan het gesprek over de inzetbaarheid voor de beoogde werkzaamheden. Hierin staat immer opgesomd wat de beperkingen zijn voor arbeid. Het vragen naar de beslissing van het UWV op de WIA-aanvraag is echter niet toegestaan. Ook is het niet toegestaan te vragen naar het bestaan van een vangnetregeling of no-riskpolis als gevolg van Wajong, WAO-, of WIA-uitkering bij de sollicitatie. Na twee maanden mag een werkgever wel vragen naar het bestaan van een no-riskpolis. Werknemers kunnen dan worden verplicht om mee te werken.
No-riskpolis arbeidsongeschikte werknemer verlengen
Tegenover teleurstellingen staan gelukkig ook veel goede ervaringen. Volgens beide vrouwen proberen bedrijven tegenwoordig medewerkers met een arbeidsbeperking niet langer uit dienst te laten gaan. Ze proberen werknemer met een WGA of IVA uitkering vaak juist te behouden. “En dan krijg je van het UWV soms te horen: ‘Waarom laat je die persoon nog werken? Die heeft recht op een WIA-uitkering met volledige arbeidsongeschiktheid.’ Maar we willen die werknemer helemaal niet kwijt en zelf wil die ook graag – naar wat mogelijk is – blijven werken. Zeker met de huidige krapte op de arbeidsmarkt speelt dit verlangen sterk,” aldus Reinout Slee. Hij voegt daar aan toe dat het in dienst nemen of houden van een arbeidsongeschikte werknemer ook financiële voordelen heeft voor beide partijen.
“Bij een inkomensverlies van minder dan 35% is er geen recht op een WIA-uitkering terwijl dit er vanaf 35% er wel is.”
Het verkrijgen van een WIA-uitkering – naast inkomen uit arbeid – kan een enorm verschil maken. Door de combinatie van uitkering en werk is het inkomen hoger en is werknemer beter verzekerd bij een toename van klachten richting de toekomst. Ook de werkgever is beter verzekerd met de aanwezigheid van een vangnetregeling of no-riskpolis. De no-riskpolis is een compensatieregeling voor de loondoorbetalingskosten van de werkgever bij ziekte. In basis wordt de no-riskpolis toegekend aan alle arbeidsongeschikte met een WGA of IVA-uitkering voor de duur van 5 jaar. Met een vangnetregeling vanuit een WGA of IVA-uitkering is solliciteren met een arbeidsbeperking succesvoller voor zowel werkgever als werknemer.
“Met een no-riskpolis vanuit een WGA of IVA-uitkering is solliciteren met een arbeidsbeperking succesvoller voor zowel werkgever als werknemer.”
Wat niet alle werkgevers weten is dat de no-riskpolis eenvoudig kan worden verlengt. Als een werknemer vaker verzuimt of als er sprake is van een chronisch-progressieve aandoening, is verlengen kansrijk. Verlenging van de no-riskpolis is mogelijk tot de AOW leeftijd.
Het vinden van het financiële optimum van werk, inkomen en uitkering valt buiten de competentie van veel werkgevers. Werkgevers denken in brutoloon, werknemers in nettoloon en het UWV is SV-loon. Een gespecialiseerde dienstverlener toont zijn meerwaarde door zijn kennis van de verschillende begrippen en alle variabelen terug te brengen naar twee of drie werkbare scenario’s.
Solliciteren met een WIA-uitkering
Een arbeidsongeschikte die betaald werk zoekt, begint dus zeker niet aan een bij voorbaat hopeloos traject. Integendeel: er bestaan nauwelijks beperkingen voor het in dienst nemen van een kandidaat met een WGA-, IVA- of particuliere AOV arbeidsongeschiktheidsverzekering. De echte rem op een succesvolle sollicitatie blijkt niet zozeer een medische, maar vaker een probleem van communicatieve of arbeidsdeskundige aard.
Solliciteren met een WIA-uitkering. Wie zijn arbeidsbeperkingen voor de functie ook na het kennismakingsgesprek geheimhoudt, wekt wantrouwen en gooit zijn eigen glazen in. Vertrouwen komt te voet en gaat te paard. De kandidaat die weigert open en eerlijk over wat de werkgever kan verwachten en welke ondersteuning gewenst is, verkleint de kans op een langdurige dienstverband.
De Werkwaarde podcast wordt mogelijk gemaakt door UwVerzuimregisseur en is een productie van Portretmakers
De ervaren professionals van UwVerzuimregisseur begeleiden werknemers en ondernemers met een chronisch progressieve aandoening bij het verkrijgen van een juiste arbeidsongeschiktheidsuitkering en het behouden van passend werk. De financieel planners geven inzicht in het toekomstig netto besteedbaar (gezins)inkomen en hun lotgenoten bieden ondersteuning in het omgaan met de blijvende gevolgen van ziekte of behandeling.
Dit doen ze als vertrouwenspersoon voor werknemers met aandoeningen zoals de ziekte van Parkinson, Parkinsonisme, Multiple Sclerosis (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndromen (EDS) en Reuma.
Heeft u vragen over chronisch ziek en werk?
Vraag dan een gratis kennismakingsgesprek aan. Ook voor intercollegiaal overleg met zorg- en arboprofessionals.