Werkplekaanpassingen: meer dan comfort
Werkplekaanpassingen worden vaak gezien als een luxe, maar niets is minder waar. Volgens Ernst Jan van Niedek valt zo’n 15 tot 20% van de werknemers buiten de standaard normering voor bureaustoelen en werkplekken. “Dat is niet alleen voor mensen met een chronische of progressieve aandoening,” zegt hij. “Ook lange of juist kleine mensen, of mensen met rug- en nekklachten hebben vaak meer ondersteuning nodig dan standaardoplossingen bieden.” Zeker als er arbeidsbeperkingen zijn, kunnen werkplekaanpassingen interessant zijn.
Veel mensen wennen ongemerkt aan een slechte houding, met alle gevolgen van dien. “Ik dacht dat ik prima zat,” vertelt Iris Korver. “Tot mensen tegen me zeiden dat ik als een eend waggelde. Toen besefte ik hoe groot de impact van mijn werkplek was op mijn lichaam.”
Een goede werkplek lijkt vanzelfsprekend, maar voor mensen met een chronische ziekte of lichamelijke beperking kan een verkeerde stoel of bureau een dagelijkse strijd betekenen. Werken terwijl je continu last hebt van je houding, spieren of gewrichten is niet alleen uitputtend, maar vergroot ook de kans op langdurige uitval. Door tijdig in te grijpen bij arbeidsbeperkingen voorkom je overbelasting met werkplekaanpassingen en kan je langer gezond werken.
Wanneer is een werkplekaanpassing nodig?
De eerste signalen dat een werkplek niet goed is ingesteld, worden vaak genegeerd. Toch zijn er duidelijke aanwijzingen:
✔️ Regelmatig verzitten of wiebelen op je stoel
✔️ Pijnklachten in de rug, nek of schouders
✔️ Sneller vermoeid raken tijdens of na het werk
✔️ Problemen met concentratie door ongemak
Door tijdig in te grijpen, kan een kleine aanpassing ervoor zorgen dat iemand minder snel overbelast raakt en langer gezond blijft werken.
Werkplekaanpassingen als preventie tegen uitval
Een juiste werkhouding en ondersteuning gaan verder dan alleen comfort. Ernst Jan ziet regelmatig dat werkplekaanpassingen bijdragen aan het voorkomen van langdurig ziekteverzuim. “Een werknemer die uitvalt, kost een werkgever gemiddeld €450 per dag,” legt hij uit. “Een investering in een goede stoel of een ergonomische oplossing verdient zich vaak binnen enkele weken terug.”
Arbeidsbeperkingen en werkplekaanpassingen
Ondanks alle voorzieningen vanuit UWV worden veel werknemers en werkgevers zich pas van bewust van de mogelijkheden als de klachten al vergevorderd zijn. Het gesprek over werkplekaanpassingen wordt daardoor soms te laat gevoerd. Hiermee gaan kostbare kansen verloren voor mensen met een ziekte, arbeidsbeperking of handicap. Soms kan een kleine aanpassing er al voor zorgen dat iemand met meer energie, langer gezonder en productiever inzetbaar blijft.
Luister de podcast en ontdek wat een goede werkplek voor jou kan betekenen
Werk jij in een ongemakkelijke houding of merk je dat je energie tekort komt door je werkplek? Luister naar deze aflevering van de Werkwaarde Podcast en ontdek hoe jij – of iemand die je kent – kan werken aan een gezonde, productieve werkplek.
Meer interessante afleveringen:
🎙 Ziek melden of preventief spreekuur?
🎙 Solliciteren met een WIA-uitkering
🎙 Inkomen bij arbeidsongeschiktheid en uitkering
De Werkwaarde Podcast wordt mogelijk gemaakt door UwVerzuimregisseur en is een productie van Portretmakers.
UwVerzuimregisseur adviseert chronisch-progressief zieke werknemers en ondernemers bij het behouden van werk, geeft inzicht in netto besteedbaar inkomen en biedt ondersteuning bij het verkrijgen van een juiste AOV of WIA-uitkering. Dit doen ze als vertrouwenspersoon voor werknemers met aandoeningen zoals Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndroom (EDS) en Reuma.
📞 Vraag een gratis intakegesprek aan voor deskundige en persoonlijke begeleiding bij verzuim en arbeidsongeschiktheid.