Samen voor zingeving na WIA
Door een chronische (progressieve) aandoening verandert je leven op veel manieren: in je gezin, je sociale leven en mogelijk ook je werk. Soms moet anders gaan werken of afscheid nemen. Dit kan niet alleen praktisch overweldigend, maar ook emotioneel zwaar zijn. Re-integratie en de procedure voor een WIA-uitkering is voor sommige een doorstart en voor andere een nieuwe fase. In alle gevallen is het hervinden van een plek in de maatschappij en een betekenisvolle bijdrage, van wezenlijk belang.
Actieve deelname aan de samenleving
Maatschappelijke re-integratie betekent dat je blijft meedoen in de samenleving, ondanks je chronische (progressieve) ziekte. Het gaat om het herontdekken van jouw rol in de maatschappij en het vinden van jouw eigen weg. Maatschappelijke re-integratie heeft een volledig ander perspectief dan de bekende vormen van re-integratie.
Bij Stichting UwLotgenoot geloven we in een inclusieve maatschappij waarin iedereen, ook mensen met een chronisch (progressieve) aandoening, een actieve rol kan spelen. Dit is onze visie.
- Bijdragen aan de samenleving: Ondanks je ziekte kun je betekenisvol blijven.
- Talenten blijven benutten: Je vaardigheden en talenten kun je op een nieuwe manier inzetten.
- Een nieuwe balans vinden: Met de juiste ondersteuning kun je een evenwicht vinden in werk en privé.
Wij zien een toekomst waarin mensen met een chronische (progressieve) aandoening niet aan de zijlijn staan, maar hun plek in de maatschappij behouden of opnieuw vormgeven. Ons doel is dat iedereen een betekenisvolle bijdrage kan leveren aan de maatschappij binnen zijn of haar mogelijkheden.
Voor en door lotgenoten
Het stoppen met werken kan voelen als een verlies. Het is een moeilijk moment waarin je moet accepteren dat je niet meer kunt wat je vroeger deed. Dit besef kan pijnlijk zijn, maar het is ook een belangrijke stap naar een nieuw evenwicht. Een gesprek met iemand die dit proces al heeft doorlopen kan inzicht geven en inspireren om je leven opnieuw in te richten.
Onze missie is tweeledig: We werken voor VOOR en DOOR mensen met een chronische (progressieve) aandoening. Dit is onze missie.
VOOR lotgenoten
We willen iedereen helpen met een chronische (progressieve) aandoening om nieuwe mogelijkheden te ontdekken en om actief te blijven in de maatschappij. We geven ondersteuning door:
- 1-op-1 delen van ervaringen met een Lotgenootondersteuner
- Inspiratie over hoe je om kunt gaan met de gevolgen van je ziekte.
- Hulp bij het houden of terugkrijgen van regie over je leven en het WIA-proces.
- Ondersteuning bij het vinden van balans in je leven.
- Begeleiding bij het afscheid nemen van je huidige werk.
- Nieuwe toekomstmogelijkheden, zoals re-integratie en een betere gezondheid.
- Praktische hulp en ondersteuning bij veranderingen in je werk en dagelijks leven.
Voor ons is belangrijk dat iedereen met een chronische (progressieve) aandoening zich gehoord voelt en de regie over zijn eigen leven behoudt of terugkrijgt, ondanks de uitdagingen die de ziekte met zich meebrengt. Wij luisteren naar jouw verhaal, denken met je mee in oplossingen en geven advies bij veranderingen in je situatie. Onze vrijwilligers staan voor je klaar als je een klankbord nodig hebt of iemand om mee te sparren die het snapt.
DOOR lotgenoten
Het leven en werken met een chronische (progressieve) aandoening is niet voor iedereen vanzelfsprekend, zeker als werken niet meer mogelijk is. Onze missie is om iedereen met een chronische (progressieve) aandoening perspectief te bieden op een actieve deelname aan de samenleving. Bij Stichting UwLotgenoot kunnen we je een perspectief bieden. Mee blijven doen en betekenisvolle bijdrage leveren door als vrijwilliger aan de slag te gaan voor Stichting UwLotgenoot.
De vrijwilligers van Stichting UwLotgenoot zijn er voor mensen met een chronisch (progressieve) aandoening.
Ben je in staat om anderen te inspireren over hoe jij je vaardigheden en talenten benut en evenwicht hebt gevonden in werk en privé? Dan gaan we graag met je in gesprek.
Hoe moet ik verder?
Je wereld staat op z’n kop nu je de diagnose hebt gekregen. We realiseren ons dat terdege.
Je wordt gedwongen om afscheid te nemen van je gezondheid. En dat is rauw en rouw tegelijk.
We zien je echter niet als slachtoffer. We willen met je samenwerken vanuit gelijkwaardigheid.
Uiteraard kunnen we je helpen. Hiervoor hebben we een heel programma uitgewerkt op basis van inhoudelijke expertise maar ook vanuit eigen ervaringen met chronische en progressieve ziektes.
UwVerzuimregisseur is opgericht door Theo van Neerven. Hij kreeg te maken met de ziekte van Parkinson. Benieuwd naar zijn verhaal? Bekijk de podcast ‘Chronisch ziek en arbeidsongeschikt met Theo van Neerven’.
Belangrijk is echter dat we aansluiten bij jouw hulpvraag. Waar sta je, wat wil je, wat heb je nodig, wat vind je belangrijk en hoe gaan we dit samen vorm geven?
Onze begeleiding bestaat uit een samenhang van 3 pijlers:
- Begeleiding tijdens het verzuimproces en alles wat met werk en WIA heeft te maken
- Coaching
- Financieel inzicht
Deze elementen zijn modulair opgebouwd.
We gaan graag met je in gesprek wat voor jou de beste begeleiding is. Een eerste kennismakingsgesprek is kosteloos.
Hoe voorkom ik dat mijn omgeving (inclusief mijn partner) het zat wordt om te helpen?
De enige constante in je nieuwe leven is dat het blijft veranderen. Je moet dus blijven aanpassen en accepteren. Leren leven met je ziekte, in plaats van dat je ziekte je leven bepaalt. Dat is een hele kluif! De oplossing is dan ook niet simpel. Uit ervaring weten we dat een positieve mindset een positieve invloed heeft op je omgeving én op jezelf! Maar hoe zorg je voor een positieve mindset? In onze lotgenotencoaching besteden we hier uitgebreid aandacht aan. Realiseer je dat dit een lang proces is. Afscheid nemen van je gezondheid is rauw en rouw tegelijk. Dit heeft tijd nodig.
Ik ben alleenstaand. Hoe ga ik me redden in de toekomst?
Chronisch zieke mensen vinden het meestal lastig om hulp te vragen. Als je geen partner hebt, is hulp vragen extra lastig. Autonomie en zo lang mogelijk zelfstandig blijven is heel vaak erg belangrijk. Maar wat nou als dit ten koste gaat van je energie om leuke dingen te doen? Naast hulp vanuit je omgeving zijn er diverse mogelijkheden voor professionele ondersteuning. Denk hierbij aan huishoudelijke hulp, maaltijdverzorging, maar ook bijvoorbeeld een aangepaste fiets. De gemeente biedt deze hulp vanuit de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo). Onze zorgregisseur kan je hier meer over vertellen en begeleiding bieden in het complexe zorglandschap. Ook weet hij hoe deze zorg financieel in elkaar steekt.