Informatie over zorg, werk en gezondheid begrijpen
Gezondheidsvaardigheden gaan over het vermogen van mensen om informatie over zorg, werk en gezondheid te begrijpen en toe te passen in hun eigen leven. Kitty vertelt dat maar liefst 36% van de Nederlanders hierin beperkt is. Dat betekent dat zij moeite hebben met het begrijpen van medische informatie, met het volgen van instructies of het invullen van formulieren. Dat is niet alleen een probleem in de spreekkamer, maar ook in het hele re-integratieproces.
Gezondheidsvaardigheden bij reuma, werk en stress
Kitty ziet in haar praktijk mensen die net een reumadiagnose hebben gekregen en vaak midden in het werkzame leven staan. Ze willen doorgaan, terwijl hun lichaam iets anders aangeeft. De diagnose reuma komt dan boven op de stress over werk, inkomen en toekomst. En juist die stress verergert vaak de klachten. Volgens Kitty zouden veel mensen eerder een pas op de plaats moeten maken, maar dat is niet vanzelfsprekend. Niet iedereen weet hoe je dat doet, of dat het überhaupt mag.
De invloed van re-integratie op zorg en gezondheid
Ze benadrukt dat het gesprek over werk in het ziekenhuis vaak achterwege blijft. Terwijl gezondheidsvaardigheden op het gebied van werk en zorg juist zoveel invloed hebben op de gezondheid van iemand. Ze pleit ervoor dat zorgverleners meer aandacht hebben voor de verhalen achter het ziektebeeld. Waarom iemand niet op komt dagen bij een afspraak of moeite heeft met re-integratie, kan soms veel beter begrepen worden als je doorvraagt. Misschien is de patiënt niet digitaal vaardig, kan hij niet lezen of schrijven, of zijn er simpelweg te veel ballen in de lucht.
Handvatten voor betere begeleiding bij werk en re-integratie
In haar consulten gebruikt Kitty onder andere het Leefstijlroer, een tool die helpt om verschillende levensgebieden in kaart te brengen. Zo wordt zichtbaar wat energie kost, wat stress geeft en waar iemand zelf invloed op kan uitoefenen. Dat inzicht helpt bij het maken van keuzes. Een eenvoudige maar effectieve strategie die ze vaak inzet is de zogenaamde 30-5 regel: dertig minuten activiteit, vijf minuten pauze. Niet makkelijk vol te houden, maar wel noodzakelijk om te leren doseren.
💡 Vraag een gratis intakegesprek aan voor deskundige en persoonlijke begeleiding bij verzuim en arbeidsongeschiktheid
Communicatie over zorg, werk en gezondheid
Een belangrijk moment in het gesprek is wanneer het gaat over taalgebruik. Zowel in medische dossiers als in communicatie van instanties zoals het UWV zit vaak veel jargon. Zelfs professionals moeten sommige brieven twee keer lezen om ze te begrijpen. Kitty benadrukt hoe belangrijk het is voor gezondheidsvaardigheden om informatie begrijpelijk te maken. Simpele checkvragen als: “Wat neemt u mee uit dit gesprek?” of “Wat gaat u thuis vertellen?” kunnen daarin al veel duidelijk maken.
Hoe zorg, werk en gezondheid met elkaar verweven zijn
Aan het einde van het gesprek deelt Kitty een waardevolle les: als je wilt dat iemand een goede beslissing neemt over zijn of haar gezondheid, moet je eerst zorgen dat er rust is. Geen soep in het hoofd, maar overzicht. Dat vraagt om tijd, om aandacht en om communicatie die aansluit bij het niveau en de situatie van de ander.
Meer interessante afleveringen:
🎙 Vervroegde WIA-aanvraag
🎙 Energiemanagement met een chronische aandoening
🎙 Bezwaar maken tegen WIA-uitkering
Begeleiding bij werk, inkomen en uitkering
Sinds 2018 ondersteunen we bij UwVerzuimregisseur werknemers en ondernemers met een chronisch-progressieve aandoening in alles wat met werk, inkomen en uitkering te maken heeft. Of het nu gaat om verantwoord aan het werk blijven of het afronden van betekenisvol werk, wij weten waar iemand na een diagnose mee worstelt.
Dit doen we als vertrouwenspersoon voor mensen met aandoeningen zoals Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndroom (EDS) en Reuma.
Wij begrijpen dat u maar mogelijk ook uw werkgever, er in deze belangrijke fase niet alleen voor wil staan.
- Wij gaan mee naar afspraken (we zijn belangenbehartiger).
- Wij rekenen het netto besteedbaar inkomen uit (we zijn financieel planner).
- Wij coachen vanuit eigen ervaring en snappen het (we zijn lotgenoot).
- Wij controleren de procedure (we zijn arbeidsdeskundig)
Vraag een gratis intakegesprek aan voor deskundige en persoonlijke begeleiding bij verzuim en arbeidsongeschiktheid 💡