Ziekmelden en WIA-uitkering; een gedwongen afscheid van werk

Werkwaarde podcast S4:E8 met Gerben Kroon en Karin van der Linden

Het moment waarop je beseft dat werken niet langer gaat, is vaak moeilijk en beladen. Hoe maak je de keuze om je ziek te melden? En hoe ziet het traject eruit richting een WIA-uitkering en een nieuw evenwicht in het leven? In deze aflevering van de Werkwaarde Podcast delen Karin en Gerben hun ervaringen met dit proces, hun worsteling met acceptatie, de zoektocht naar zingeving en de waarde van de juiste hulp. Een inspirerend verhaal over ziekmelden, WIA-uitkering en afscheid van werk.



Ziekmelden en WIA-uitkering

Karin en Gerben hebben allebei ervaren hoe lang je door kunt gaan op pure wilskracht. Karin, werkzaam in het muziekonderwijs, sjouwde dagelijks instrumenten van school naar school. De vermoeidheid sloop erin, maar het besef dat er iets ernstigs aan de hand was, kwam pas later. Na een bezoek aan de huisarts volgde de diagnose Parkinson. Ziekmelden, WIA-uitkering en uiteindelijk stoppen met werken volgde.

Ook Gerben bleef lang doorgaan, ondanks dat hij na een herseninfarct aanvankelijk goed hersteld leek. Maar de vermoeidheid bleef terugkomen. Toen hij bij de bedrijfsarts terechtkwam, werd hij geconfronteerd met de vraag: “Vind je dat je in balans bent?” Dat was het moment waarop hij zich realiseerde dat doorgaan misschien niet de beste optie was.

De moeilijke keuze: ziekmelden

De stap om je ziek te melden en door ziekte gedwongen te worden om te moeten stoppen met werken is zwaar. Voor Gerben betekende het een proces van weken, waarin hij moest wennen aan het idee dat werken misschien niet meer zou lukken. Het besef dat hij ‘op de tribune’ moest gaan zitten in plaats van ‘in het veld staan’ was een harde klap. Ziekmelden en starten met een proces voor een WIA-uitkering was geen gemakkelijke keuze.

Karin herkent dat gevoel. “Je doet er niet meer toe, dat gevoel bekroop me. Ik wilde nog zoveel, maar mijn lichaam kon niet meer mee.” Beiden worstelden met de vraag: Hoe geef je opnieuw invulling en betekenis aan je leven?

Hulp bij WIA-uitkering

Bij het regelen van een WIA-uitkering komt vaak veel onzekerheid kijken. Wat zijn de financiële gevolgen? Hoe werkt het UWV-traject? Beiden benadrukken hoe waardevol het was om inhoudelijke en persoonlijke ondersteuning te krijgen in dit proces.

Gerben had het geluk dat hij vroeg in aanraking kwam met UwVerzuimregisseur. Hij vond steun in het traject en ervaarde minder stress. Karin ontdekte pas later dat deze hulp bestond. Hulp bij ziekmelden en WIA-uitkering: “Ik had dat veel eerder moeten weten!” zegt ze nu. Het voorbereid worden op gesprekken met het UWV, het weten wat je kunt verwachten en iemand naast je hebben staan met kennis van zaken – het maakte een groot verschil.

Acceptatie en nieuwe balans

Na de officiële toekenning van de IVA-uitkering viel er een last van hun schouders. Maar acceptatie blijft een proces. Karin moest leren haar energie beter te verdelen en zichzelf toestaan rust te nemen. “Ik had mezelf gegund dit eerder te accepteren,” zegt ze nu. Gerben vond een nieuwe invulling door zijn ervaringen te delen met anderen: “Toegevoegde waarde hebben kan op zoveel manieren.”

Ziekmelden en WIA-uitkering; een gedwongen afscheid van werk

Beiden hebben een duidelijke boodschap: je hoeft dit niet alleen te doen. “Schakel hulp in, wacht niet te lang,” zegt Karin. “Er zijn zoveel mensen die je kunnen helpen, zowel op het gebied van zorg als bij het regelen van je uitkering.”

Ziekmelden en de aanvraag voor een WIA-uitkering kan emotioneel en complex zijn. Maar met de juiste begeleiding kun je stap voor stap weer rust en balans vinden in je leven. Heb jij vragen over dit traject? Neem dan contact op met UwVerzuimregisseur.

Meer interessante afleveringen:

🎙 Inkomen bij arbeidsongeschiktheid en uitkering
🎙 Gesprek met de verzekeringsarts
🎙 Van mens naar Parkinson patiënt in 10 tellen

De Werkwaarde Podcast wordt mogelijk gemaakt door UwVerzuimregisseur en is een productie van Portretmakers.

UwVerzuimregisseur begeleidt chronisch-progressief zieke werknemers en ondernemers bij het behouden van werk, geeft inzicht in netto besteedbaar inkomen en biedt ondersteuning bij het verkrijgen van een juiste AOV of WIA-uitkering. Dit doen ze als vertrouwenspersoon voor werknemers met aandoeningen zoals Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndroom (EDS) en Reuma.

📞 Vraag een gratis intakegesprek aan voor deskundige en persoonlijke begeleiding bij verzuim en arbeidsongeschiktheid.


Onze opdrachtgevers

triangle-down