Wat zijn moeilijk objectiveerbare aandoeningen?
Volgens Jim Faas gaat het om ziektes zoals Long covid en ME/CVS waarbij geen duidelijke fysieke afwijking wordt gevonden, en die vaak niet zichtbaar zijn voor de buitenwereld. Mensen functioneren hierdoor soms nauwelijks, maar dat is lastig medisch te ‘bewijzen’. Dit maakt het voor cliënten moeizaam om erkenning te krijgen en voor bedrijfs- en verzekeringsartsen lastig om een goed oordeel te vormen.
Perspectief op werk met Long covid en ME/CVS
Het perspectief op werk onderscheidt verschillende cliëntgroepen: van mensen die weten dat het alleen maar slechter wordt, tot mensen die nog hoop hebben op volledig herstel. Deze verschillen bepalen sterk de gesprekken over werk en toekomst. Wat betekent dat voor iemands keuzes? Wat doe je als je weet dat je nu nog kunt werken, maar over een paar jaar misschien niet meer? Of juist: wat als je geen idee hebt of het ooit beter wordt?
Ongelijkheid in WIA beoordelingen
In de praktijk komt veel neer op de interpretatie van de verzekeringsarts. Faas stelt dat juist bij moeilijk objectiveerbare aandoeningen, waarbij geen duidelijke diagnose is, er veel ruimte is voor interpretatie. Hierdoor ontstaat ongelijkheid in beoordelingen. “Er zijn collega’s die standaard geen IVA geven bij Long covid, ongeacht het verhaal. Dat klopt gewoon niet,” zegt hij. Het leidt tot frustratie, bezwaarprocedures en onduidelijkheid bij cliënten.
Duurzaamheidscriterium voor een IVA-uitkering
Faas pleit al jaren voor het afschaffen van het duurzaamheidscriterium in de WIA. “Het is ontzettend lastig om een prognose te geven, zeker bij psychische klachten of combinaties van verschillende diagnoses. Waarom dan vasthouden aan een systeem dat tot frustratie en willekeur leidt?” Hij ziet liever dat verzekeringsartsen eerlijk kunnen zeggen: “We weten het niet” – en dat daar heldere juridische consequenties aan worden verbonden.
Persoonlijke normen van de verzekeringsarts
Volgens Faas speelt er soms iets anders mee in de beoordeling: persoonlijke normen van de verzekeringsarts. “De arts kan denken: jij bent nog jong, ik wil je niet ‘afschrijven’.” Maar dat hoort volgens hem geen rol te spelen. “Zolang de regeling bestaat, moeten we die eerlijk uitvoeren, zonder morele kleur.” Leeftijd, doorzettingsvermogen of het idee dat iemand nog ‘een kans moet krijgen’, mogen geen argument zijn om rechten te ontzeggen.
Wat kun je als cliënt met Long covid en ME/CVS doen?
Voor mensen met moeilijk objectiveerbare klachten is voorbereiding essentieel. Faas benadrukt dat cliënten zich goed moeten voorbereiden op het gesprek met de verzekeringsarts. “Vraag expliciet of er nog een behandeling is binnen één à twee jaar die jouw functioneren echt kan verbeteren. Als dat niet zo is, moet dat ook uitgesproken worden.”
Voorkom het verlies van informatie
Tot slot pleit Faas voor betere samenwerking tussen verzekeringsartsen en arbeidsdeskundigen. Nu zijn het vaak gescheiden werelden, met onnodige overdrachtsmomenten en verlies van informatie. “We zouden als team om iemand heen moeten staan. Dat levert veel betere beoordelingen op.”
Long covid, ME/CVS en WIA-aanvraag: gelooft UWV mij?
Deze aflevering laat zien hoe complex en frustrerend het proces rondom een WIA-aanvraag kan zijn voor mensen met klachten die nauwelijks ‘meetbaar’ zijn zoals Long covid en ME/CVS. Maar ook hoe belangrijk het is dat bedrijfs- en verzekeringsartsen luisteren, eerlijk zijn over wat ze wel en niet kunnen vaststellen – en hoe het systeem beter kan. Heb jij een moeilijk objectiveerbare aandoening en heb je vragen over jouw WIA-aanvraag? Neem dan contact op met UwVerzuimregisseur voor deskundige en persoonlijke ondersteuning bij je WIA-aanvraag. Je hoeft dit niet alleen te doen.
Meer interessante afleveringen:
🎙 Vervroegde WIA-aanvraag
🎙 Energiemanagement met een chronische aandoening
🎙 Bezwaar maken tegen WIA-uitkering
De Werkwaarde Podcast wordt mogelijk gemaakt door UwVerzuimregisseur en is een productie van Portretmakers.
UwVerzuimregisseur begeleidt chronisch-progressief zieke werknemers en ondernemers bij het behouden van werk, geeft inzicht in netto besteedbaar inkomen en biedt ondersteuning bij het verkrijgen van een juiste AOV of WIA-uitkering. Dit doen ze als vertrouwenspersoon voor werknemers met aandoeningen zoals Parkinson, Multiple Sclerose (MS), ALS, Alzheimer, COPD, Huntington, Ehlers-Danlos syndroom (EDS) en Reuma.
📞 Vraag een gratis intakegesprek aan voor deskundige en persoonlijke begeleiding bij verzuim en arbeidsongeschiktheid.